Soud o infrastrukturu mezi Trnovou a S.O.N.Y. pokračuje

Ve středu 29.3. 2017 pokračovalo další jednání u Okresního soudu Praha-západ o vlastnictví infrastruktury mezi obcí Trnová a údajným vlastníkem části vodovodní infrastruktury v Trnové S.O.N.Y. International Proprietary Limited ze Seychlských ostrovů. Obec Trnová zastává názor, že společnost S.O.N.Y. se infrastruktury zmocnila protiprávně a že dle Rámcové smlouvy mezi Trnovou a investorem – společností C.B.C. – Czech Build Company – je majetkem obce.

Z výpovědi svědka pana JUDr. Richarda Malečka, který byl v inkriminovaných letech právním zástupcem naší obce vyplynulo, že dopisem, adresovaným paní Dvořákové, která společnost C.B.C. zastupovala, nazvaným „Výzva“ z 5. 10. 2009, vyzval opakovaně společnost C.B.C. k plnění jejich smluvních závazků. Uvedl též, že byl připraven návrh Společenské smlouvy o založení s.r.o. za účelem zajištění vodovodní infrastruktury v Trnové s tím, že by v ní měla majoritu obec Trnová.

Dle našich informací  smlouva byla prakticky hotova, její návrh má Čistá Trnová k dispozici. Tehdejší starosta Trnové Ing. Dušan Beneš dodal všechny podklady na počátku listopadu 2010, takže nic nebránilo smlouvu dokončit. Avšak následně bylo ve funkci již nové zastupitelstvo na čele se Štefanem Moravčíkem (volby proběhly  9/10/2010)  a místostarostou Miroslavem Nezbedou. Ing. Beneš se tehdy sice předběžně dohodl s C.B.C., ale ostatní zastupitelé Společenskou smlouvu o založení s.r.o. odmítli. Ihned po volbách navíc starosta vypověděl panu Malečkovi smlouvu o zastupování obce a tím pádem na založení s.r.o. nedošlo a obec se v následujícím období o vlastnictví infrastruktury, bohužel, nikterak nezajímala.

Také další svědek, pan Pavel Dvorský, někdejší spoluvlastník společnosti C.B.C., u soudu uvedl: „Měli jsme tedy v úmyslu založit jakési s.r.o., ve kterém by měla majoritní podíl obec a na toto s.r.o. převést infrastrukturu za 1,- Kč.

Z výslechu svědkyně paní Heleny Dvořákové, která byla v orgánech společnosti C.B.C., vyplynulo, že infrastruktura byla postupně kolaudována. Dále u soudu řekla: „Společnost C.B.C. infrastrukturu vedla ve svém majetku, později ji předala do společnosti Vodárna Trnová, proč k tomu došlo nevím. Nepamatuji si, zda byla někdy společnosti C.B.C. vyzývána k předání infrastruktury do vlastnictví obce. V současné době pracuji jako likvidátorka společnosti C.B.C. Žádné další poznatky ohledně infrastruktury v obci Trnová nemám.

Posledním svědkem u soudu pak byl pan Leoš Havran, který byl předsedou představenstva společnosti Vodárna Trnová a.s.. U soudu uvedl: „Myslím si, že to bylo v roce 2010 – 2011. Vím, že tato firma měla v majetku infrastrukturu v obci Trnová. Já jsem se zde účastnil z titulu své profese, stavebnictví s tím, že v úmyslu bylo budovat nějakou výstavbu. Provoz infrastruktury byl zajištěn nějakým jiným subjektem, domnívám se, že byl poměrně problematický. Nepamatuji si za dobu mého působení ve funkci, že by bylo někdy zpochybněno vlastnictví infrastruktury, nebo že bychom byli vyzvání obcí, abychom infrastrukturu obci převedli nebo předali. Nepamatuji si, že bych někdy byl vyzýván k podpisu nějakých dokumentů, smluv nebo protokolů. Zaznamenal jsem pouze něco na stavbě, tedy nějakou diskuzi o vlastnictví infrastruktury, ale nic konkrétního, žádné schůzky svolány nebyly.

Další jednání soudu proběhne ve čtvrtek 4. dubna.

Facebooktwitter