Nové ceny vodného a stočného v roce 2017

Vážení spoluobčané,

od nového roku 2017 začnou v Trnové platit nové ceny vody. Došlo tedy na příslib generálního ředitele VaK Beroun pana Mgr. Jiřího Paula, který na setkáních s našimi občany – naposledy 20.září t.r. na akci „Trnovská voda 2016 – Konečně na úrovni 21.století“ – několikrát přislíbil, že cena, kterou budeme platit za vodné a stočné napřesrok, se v celkovém úhrnu může snížit. A to bez ohledu na skutečnost, že VAK Beroun musel investovat značné prostředky do celkové rekonstrukce zanedbané úpravny vod a s ní souvisejících technologií.

Ve většině případů došlo na nasazení nejmodernějších technologií, bez nichž by bylo nemyslitelné, aby se z vody tekoucí ve Vltavě stala voda, kterou dnes máme k dispozici. Podle odborníků je totiž v řadě parametrů i násobně kvalitnější než třeba uznávaná voda z Želivky. To, že nám z kohoutků teče křišťálově čistá voda nebylo jen tak. Pokud by naše SNK Čistá Trnová – Žijme lépe! nepřinutilo (nepřesvědčilo) pana starostu Moravčíka nařídit audit vodohospodářské technologie, jemuž se přes půl roku zatvrzele bránil, byli bychom s největší pravděpodobností i nadále ve stádiu projednávání závadné vody na úrovni státních orgánů, bez pomoci, tedy v situaci, kdy bychom v lepším případě si mohli v naší vodě mýt tak nanejvýš ruce jako v předchozím roce. Osobní kontakt MUDr. Bronského sehrál významnou roli v tom, že díky jeho iniciativě se kolem auditora Ing. Pavla Peroutky vytvořil tým dalších špičkových odborníků – do dění kolem vody zasáhl Doc. Ing. Petr Dolejš, CSc., z W&ET Teamu České Budějovice, autor nápaditého a progresivního technického řešení úpravy pitné vody v Trnové. MUDr. František Kožíšek, CSc., ze Státního zdravotního ústavu Praha, posuzovatel havarijního stavu úpravny a naprosto nekompetentního zpracování vltavské vody předchozím provozovatelem. Právě díky zprávě Dr. Kožíška došlo, s lehkou nadsázkou, k „vyhnání experimentátorů s lidským zdravím Trnovanů“ – firmy Reinwasser.

A současně přišel i profesionál Mgr. Jiří Paul, MBA, generální ředitel VAK Beroun, člověk s obrovským pracovním nasazením, kontakty, schopný sestavit tým, který ve spolupráci s výše uvedenými odborníky a na základě doporučení auditora dokázal prakticky zázrak – v Trnové máme pitnou, čistou vodu a za nižší cenu. V této souvislosti nutno dodat, že k tak zásadní změně by nemohlo dojít, kdyby všichni odborníci nepřistoupili ke své práci tak, že stojí před sice na první pohled takřka neřešitelným úkolem, ale vnímají jej jako výzvu… a tuto výzvu dotáhli do zdárného konce, ač to chtělo hodně sebezapření i víry sama v sebe. A jak všichni do jednoho potvrdili, poměry v Trnové se podařilo změnit jen a jen díky chutí všech věc vyřešit – už proto, že stát se se situací prostě nebyl schopen vyrovnat a odborníci se pokusili dosáhnout nedosažitelného. Povedlo se, díky jejich odbornosti, pracovní zatvrzelosti, a také, v jistém směru, neústupnosti zastupitelů za Čistou Trnovou vnímané někdy až jako kverulaci…

Přehled cen v Trnové 2016 a 2017
bez DPH 2016 2017 meziroční změna meziroční změna
  Kč/m3 Kč/m3 Kč/m3 %
Vodné 91,76 73,55 -18,21 -19,85%
Stočné 49,62 53,66 4,04 8,14%
Celkem 141,38 127,21 -14,17 -10,02%
vč. DPH 2016 2017 meziroční změna meziroční změna
  Kč/m3 Kč/m3 Kč/m3 %
  15% 15%
Vodné 105,52 84,58 -20,94 -19,85%
Stočné 57,06 61,70 4,64 8,13%
Celkem 162,59 146,28 -16,31 -10,03%

Ba co víc, podařilo se dosáhnout i toho, že obec Trnová je od letošního roku i spoluvlastníkem infrastruktury, což jisté části zastupitelstva v minulosti jaksi uniklo a Trnová byla v roli jakéhosi otloukánka údajně „oficiálního vlastníka“… věc se podařilo napravit, společnost S.O.N.Y. už o nás nemůže rozhodovat systémem „o nás bez nás“, pokud obec vyhraje navíc právní spor o vlastnictví infrastruktury, celá situace se zlepší zcela zásadním způsobem. A konečně – administrativní kroky kolem plánované přípojky k přivaděči Baně – Mníšek směřují také do finále, vyjednává se o dotaci. Možná ani není daleko doba, kdy nám z kohoutků poteče ještě podstatně levnější voda z přivaděče a navíc z naší vlastní infrastruktury, jež se opomenutím a liknavostí předchozího zastupitelstva ocitla neprávem v rukou seychelské společnosti S.O.N.Y.

Buďme však skromní – zde je první hmatatelný počin – cena vody se snížila. Pro velké a hlavně nezbytné investice ne o tolik, o kolik bychom si možná přáli, ale… vzpomeňme si na situaci před rokem, kdy jsme chodili pro vodu k cisterně a měli obavy o zdraví své a našich dětí.

A tak, na konci roku 2016 bychom měli v duchu poděkovat všem výše jmenovaným pánům, bez jejichž pomoci, odbornosti, ochoty udělat něco víc nad jejich pracovní rámec bychom byli s vodu v Trnové stále na úrovni předminulého století – díky jim jsme poskočili mílovými kroky kupředu. Zvažme sami, zda to je hodně či málo… 

Úspěšný rok 2017 Vám všem, naši spoluobčané

Vaše SNK „Čistá Trnová – Žijme lépe!“

Facebooktwitter