7 důležitých bodů z přelomového jednání o vodě

Na obecním úřadu obce Trnová se uskutečnilo v pátek 11.12. 2015 přelomové jednání o budoucnosti vody v naší obci. Ze zasedání vyplynulo sedm bodů, které by měly dát odpověď na to, jak to bude s vodou v Trnové dál, jakým směrem se bude situace řešit a posléze vyvíjet.

K jednacímu stolu usedli:
Mgr. Jiří Paul, technický ředitel VaK Beroun;
Mgr. Ing. Ing. Tomáš Kubík, právní zástupce společnosti SONY Seychely a Reinwasser s pověření od pana Kunického z EKO VAKu současně;
Mgr. Petr Horáček, zastupující obec Trnovou v rámci AK Bělina&Partners ve věci soudu o určení vlastnictví infrastruktury a přípravy přípojky pro Trnovou z přivaděče Baně – Mníšek;
Štefan Moravčík, starosta obce;
Miroslav Nezbeda, místostarosta obce;
Václav Jindřich, Alexandr Kopeckij, Hynek Opolecký a Miroslav Vojtěchovský, zastupitelé obce.

V průběhu dvouhodinového jednání bylo projednáno následujících sedm bodů, k jejichž naplnění a realizaci se přistoupí bezodkladně:

I.
Mgr. Jiří Paul se stává mediátorem jednání mezi SONY (Mgr. Ing. Ing. Tomáš Kubík) a obcí Trnová.

II.
Zápis z jednání s těmito stranami provede pan Mgr. Jiří Paul.

III.
Pan Mgr. Petr Horáček zhotoví smlouvu mezi oprávněnými vlastníky vodovodní infrastruktury – tedy SONY (údajný vlastník) a obcí Trnová (vlastník dle Rámcové smlouvy) včetně preambule, v níž bude uvedeno, že SONY a Trnová jsou ve sporu o určení vlastnictví, nicméně v zájmu zabezpečení obce vodou tuto kauzu ponechávají až do rozhodnutí soudu mimo rámec tohoto vztahu.

IV.
Mgr. Jiří Paul připraví standardní trojstrannou smlouvu mezi VaK Beroun, obcí Trnovou a SONY.

V.
Všechny platby, fakturace, cenotvorba, spory, opravy budou v rukou VaK Beroun s tím, že v případě větších investic se bude situace řešit při společném jednání obce a společnosti SONY.

VI.
Advokátní kancelář pana Mgr. Ing. Ing. Kubíka nebude nikterak zasahovat do dění kolem vody, to bude povinností a právem výhradně VaK Beroun.

VII.
SONY Seychely až do vyřešení právního sporu mezi obcí Trnová a SONY o vlastnictví infrastruktury nebudou pobírat od provozovatele VaK Beroun žádné finanční prostředky za pronájem vodovodní infrastruktury a veškeré finance budou směřovány k zajištění kvality chodu infrastruktury, kvality vody a dále na snížení ceny vodného a stočného pro občany Trnové. Nelze se však domnívat, že vzhledem ke stavu totální devastace vodárenského zařízení dojde okamžitě k nějakému skokovému zlevnění.


Zastupitelé za SNK „Čistá Trnová – Žijme lépe!“ se po jednání na obecním úřadě sešli na poradě, aby vyhodnotili další možné kroky a opatření v souvislosti s dlouhotrvajícími problémy s pitnou vodou v Trnové. Na nadcházejícím Zasedání zastupitelstva 17.12. 2015 chtějí doporučit následující:

A
Pokud auditor zjistí, že společností SONY, respektive Reinwasser byly kalkulovány neoprávněně částky, čímž docházelo k neoprávněnému zisku těchto společností na úkor klientů – občanů Trnové – podnikne AK Bělina&Partners po konzultaci s obcí Trnová patřičné administrativní kroky, směřující k tomu, aby byly tyto peníze navráceny těm, kteří o ně byli připraveni.

B
Do konečného vyúčtování vodného a stočného za druhé pololetí roku 2015 se bude muset promítnout:
a) sleva na vodném za měsíc leden 2015, která z důvodů kalkulace až od února byla ponížena jen za 5 měsíců;
b) ponížení vodného za měsíc červenec, kdy byla v obci distribuována zdravotně závadná voda;
c) ponížení vodného za období od 6. 11. 2015, od kdy doposud neteče v řadu pitná voda.

C
V případě, že Advokátní kancelář Bělina&Partners dospěje k právnímu názoru, že v rámci neoprávněné kalkulace zmiňovanými subjekty došlo ke spáchání trestného činu neoprávněného obohacování se či jiného trestného činu, obec a občané Trnové podniknou s právním zastoupením obce další příslušné kroky v rámci zákona.

Na případné dotazy a upřesnění jsou zastupitelé za Čistou Trnovou připraveni odpovědět občanům přímo na zasedání zastupitelstva.

Facebooktwitter